Съдържанието не се класира? 5 въпроса, които трябва да зададете възможно най-скоро

Content not ranking 5 questions to ask ASAP seo

Развития като AI, SGE и полезно съдържание правят SEO оптимизацията изключително сложна днес. Те създават усещането, че целта, по която се измерва дали вършим „добра“ или „лоша“ работа, постоянно се променя.

Но имам добра новина: SEO се развива ежедневно, но основните принципи на това, което решавате, не са се променили много през последното десетилетие.

Да, нещата се променят. Да, те се усложняват. И да, летвата се вдига.

Но положителната страна е, че можете да приложите подхода на „балансираната карта с показатели“, като групирате основните принципи, които можете да контролирате („входните данни“ за бъдещото представяне, от качеството на съдържанието до обратните връзки), за да предвидите по-добре защо резултатите ви са недостатъчни („изходните данни“, които не можете да контролирате пряко, като класиране, трафик и продажби).

Ето пет прости въпроса, които ще отговорят на най-важните фактори за класиране, които продължават да движат (или пречат) на успеха ви в класирането.

SEO audit items for ranking issues

Въпрос 1: Всъщност достатъчно добро ли е съдържанието?

На първо място, дали съдържанието, което възнамерявате да класирате, всъщност е добро?

В определен момент, за да се класирате по конкурентни ключови думи, ще трябва да имате добро съдържание.

„Добро“ означава различни неща за различните хора. Често не е необходимо да бъде „изключително“

Но накратко, съдържанието ви трябва да:

 • Да разглежда болезнените точки на клиентите от тяхната гледна точка спрямо тази на компанията.
 • Да представя проблема и симптомите, които читателите биха разпознали веднага.
 • Да обсъждате по справедлив и балансиран начин някои потенциални решения и алтернативи, за които въпросната компания или продукт може да помогне.
 • Напишете кратко и интересно (ако не и забавно).
 • Бъдете точни, проверени по фактите и съгласувани.

Ако просто изтървате дъното на бъчвата, съкращавате ъглите, пускате преработени глупости за изкуствен интелект и очаквате да се състезавате – и да спечелите – срещу опитни, с дълбоки джобове конкуренти, няма да имате шанс.

Вторият тънък елемент, който трябва да се провери, е времето.

Кога е публикувано съдържанието? От колко време то всъщност е в действие?

SEO оптимизацията не се измерва седмица за седмица. Тя се измерва месец за месец (или година за година). Големите резултати често отнемат време, за да се появят на вашите изоставащи показатели (като класиране в топ три, трафик и потенциални клиенти).

Вместо това преместете фокуса си върху правилните водещи показатели, които стимулират ефективността (или „резултатите“ като изоставащите показатели, изброени по-горе).

Например, ако страницата е в действие само от няколко седмици и не се е издигнала над 13-та позиция? Това не означава, че тя е „лоша“ Просто все още е твърде нова.

app engagement - keyword performanceapp engagement - keyword performance

Може ли или трябва ли да преработите съдържанието? Може би. А може би не.

Но затова и резултатите от SEO оптимизацията през следващата година са резултат от работата, която вършите през тази година.

Да, има бързи SEO победи, които да дадат тласък на растежа.

Въпреки това за повечето смъртни уебсайтове с под-DR 90 , трябва да отнеме месеци, за да се класират в първите пет за нещо умерено трудно.

Тогава не е задължително вината да е в страницата. Вместо това проблемът ви най-вероятно е един от изброените по-долу проблеми.

Въпрос 2: Оптимизирано ли е правилно съдържанието?

Съдържанието ви може да е невероятно и въпреки това да не се класира.

Това е деликатно балансиране. Най-добре представящото се съдържание се движи по тънката линия между:

 • Да е достатъчно сходно със съществуващо съдържание, така че да отговаря ясно на намеренията за търсене.
 • Да бъде достатъчно диференцирано, така че клиентите (и търсачките) да го възприемат като по-добро от всичко останало.

Това звучи противоречиво на теория, но не е така на практика.

Нека да започнем със сравняване на цялостната структура, дължина и формат на страницата спрямо това, което вече е класирано.

Фокусирайте се първо върху четирите най-големи показателя тук:

app engagement - on-page metricsapp engagement - on-page metrics

Готино. Като начало, ние сме на нивото на всички останали или над тях.

„Колко дълго трябва да е съдържанието ни?“ Най-простият отговор е на нивото или над нивото на конкурентите. Но не, не е необходимо да бъде и 10 пъти по-дълго от вас.

Следващата стъпка е да се съсредоточите върху цялостната структура. Например:

 • Дали страниците с най-висок ранг се основават на съдържание? Ако е така, не се опитвайте да класирате продуктова страница!
 • По същия начин, ако страниците с най-висок ранг имат търговско предназначение, тогава не се опитвайте да класирате и страница TOFU „какво е“.

Прочетете най-добре представящите се конкуренти. Погледнете отвъд типа на страницата към структурата на H2 и други подобни. След това разгледайте семантичните ключови думи – или свързаните с тях подтеми – които помагат да се уверите, че покривате намерението за търсене.

Ако хората търсят „X“, кои са свързаните с „X 1“ теми, по които също очакват да намерят отговори?

Буквално всеки инструмент за оптимизация на съдържанието ще ви помогне да ги откриете незабавно. И отново трябва да сте на нивото на конкуренцията или близо до нея.

app engagement - topic scoreapp engagement - topic score

И накрая, но не на последно място, можете директно да сравните оптимизацията на това съдържание с „преките“ конкуренти в SERP (които може да не са вашите собствени преки конкуренти на продукта), за да сравните цялостното представяне:

app engagement - competitorsapp engagement - competitors

Две важни предупреждения за оптимизиране на съдържанието със семантични ключови думи:

 • Трябва да се стремите към цялостна оценка „B“ или „A-„. Това означава, че не трябва да се оптимизирате за 100%. В противен случай съдържанието ще излезе роботизирано и претрупано с ключови думи.
 • Почти всички тези инструменти извличат семантични ключови думи по подобен начин. Така че в това пространство (вече) има голяма комодитизация. И е по-важно да се съсредоточите върху цялостния холистичен баланс, вместо да се вманиачавате в това да постигнете максимални резултати по тези показатели.

Така че, ако сте на първите три до пет места? Това е доста добро начало!

И отново, големият „проблем“, който ви пречи да се класирате, вероятно не съществува тук. Но може би е някъде другаде долу.

Въпрос 3: Имаме ли нужда от няколко нови страници или от една задълбочена?

Като общо правило, все повече SERP се стремят да дадат приоритет на уникални, тесни страници, които са насочени към отделни заявки. (За разлика от дългите, задълбочени страници, обхващащи множество свързани въпроси.)

Това се потвърждава от анализа на неотдавнашната актуализация на Google „Полезно съдържание“.

Това поражда въпроса: Трябва ли тази бореща се страница да бъде една задълбочена страница в сравнение с няколко, насочени към уникални намерения?

Нека разберем!

Погледнете за какво въпросната страница вече се класира и проверете за две неща:

Първо, дали те са силно свързани или синонимни ключови думи?

app engagement - related keywordsapp engagement - related keywords

Второ, да вземем всичко, което изглежда като потенциална канибализация на ключови думи, за да проверим „припокриването на SERP“ и да се уверим, че сме разработили съдържанието правилно.

Търсете специално много припокриване на SERP (напр. едни и същи страници със съдържание се класират добре в няколко свързани SERP). Ако забележите това, означава, че един добър материал вероятно е подходящ за момента (срещу много, насочени към уникални намерения).

app engagement vs mobile app engagement - serp overviewapp engagement vs mobile app engagement - serp overview

В случая с горния SERP има много припокриване на съществуващо съдържание в SERP. Така че, още веднъж, този въпрос не е и основният проблем на нашата страница.

За щастие, последните два въпроса ще ни помогнат да отговорим на въпроса защо тази страница не се класира толкова добре, колкото би могла или би трябвало да бъде.

Не се страхувайте, скоро ще получим своя отговор!

В противен случай това щеше да бъде една доста разочароваща статия в края на деня. Затова оставям най-доброто за накрая.

Въпрос 4: Удряте ли се в „стъкления таван“ без подходящ тематичен авторитет?

Тематичният авторитет действа като „стъклен таван“ за повечето смъртни уебсайтове. (Четете: всичко, което има DR под 90).

Най-големите марки и сайтове често доминират в SERP. Всички можем да седим и да спорим дали това е „правилно“ или не. Но аз предпочитам да живея в реалността. Това означава две неща:

Сглобяването на всички тези елементи ви помага надеждно да прогнозирате успеха на SEO преди публикуването на една статия.

И така, нека сега да обърнем внимание отново на въпросната статия.

Започнете, като действително я прочетете и анализирате споменатите подтеми и всички вътрешни връзки към подкрепящи документи, които помагат за установяване на актуален авторитет по тази тема.

Четете между редовете и говоря конкретно за клъстера на съдържанието, който (би трябвало да) имате с множество задълбочени страници, които работят заедно, тъй като нарастващият прилив повдига всички лодки.

Опитвате се да оцените цялостния начин, по който този сайт покрива тази широка тема, за да видите дали в момента върши добра работа (или не).

Например в тази статия за „ангажираност на приложенията“ се споменава „изпращане на съобщения в приложението“ още в първата точка. Добро начало досега!

Обаче кои други страници на този сайт около „изпращане на съобщения в приложението“ помагат да се осигури (а) повече помощен материал за читателите и (б) да се помогне на търсачките да разберат, че този сайт е задълбочен експерт по темата в тази област?

send in-app messages - content piecesend in-app messages - content piece

В примера по-горе са подчертани три области:

 • Изпращане на съобщения в приложението.
 • Събиране на обратна връзка от потребителите.
 • Усъвършенстване на включването в системата.

Въпрос: Имаме ли вече добро съдържание, което да се класира по тези спомагателни теми?

Пример 1: Има доста добра статия, насочена към „съобщения в приложението“, но тя също така не се класира толкова добре (никога не е над позиция 12):

in-app messages - organic keywordsin-app messages - organic keywords

Пример 2: Нямаме истинско съдържание за „обратна връзка с потребителите“ или класиране, за което да пишем у дома.

user feedback - organic keywordsuser feedback - organic keywords

Има част „обратна връзка с потребителите“, но тя е остаряла и несъобразена с намеренията за търсене.

Повтарянето на горните стъпки за този нов URL адрес ще ви покаже това почти мигновено:

customer feedback - on-page metricscustomer feedback - on-page metrics

Можете и трябва да проверите два пъти колко добре тази страница покрива семантични ключови думи, за да подкрепите бързо този анализ:

customer feedback - topic scorecustomer feedback - topic score

Не е страхотно! Това съдържание е по-кратко и от съдържанието на конкурента, което често означава, че не отговаря добре на пълното намерение за търсене.

И двете са червени знамена, което прави тази страница зряла за обновяване, за да се пренапише или поне да се добави към нея възможно най-скоро.

Пример 3: По подобен начин няма добро съдържание или класиране за „включване“.

onboarding - organic keywordsonboarding - organic keywords

Има част „onboarding“ на потребителя, но тя се бори със същите проблеми като предишния пример, а именно, че е твърде кратка:

user onboarding - on-page metricsuser onboarding - on-page metrics

Освен това тя е доста по-слабо оптимизирана в сравнение с пространството на конкурентните уебсайтове, които вече се класират много по-добре:

user onboarding - topic scoreuser onboarding - topic score

Този сайт също е маркиран за пренаписване.

Той също така загатва за друг SEO труизъм, когато се състезавате във Висшата лига:

Трябва постоянно да публикувате ново съдържание и едновременно с това да актуализирате съществуващото!

В края на краищата SEO оптимизацията е като отслабването. Ако спрете да се храните здравословно и се отпуснете да бъдете активни, упоритите мазнини по корема несъмнено ще се върнат. Ако спрете да публикувате и препубликувате достатъчно дълго време, класирането ще спадне и ефективността ще пострада.

Създаването на оперативна рамка, която ви помага да създадете последователен работен процес на публикуване, прави това лесно.

Въпрос 5: Какво да кажем за конкурентоспособността извън страницата (отнасяща се до качеството и количеството на домейните)?

Досега се фокусирахме изключително върху анализа на сайта.

Най-накрая е време да обърнем внимание на метриките извън сайта. Да, обратните линкове все още могат да ви направят или да ви провалят във всяко конкурентно пространство.

В един идеален свят най-доброто съдържание в света, съчетано с отличен авторитет по темата, би трябвало да е достатъчно.

В конкурентните пространства на Червения океан? Това не е така.

Устойте на желанието да живеете в страната на фантазиите, слушайки фалшиви инфлуенсъри по X. И поговорете с някой истински практикуващ SEO оптимизатор, работещ в пространства с милиони и милиарди долари.

Всички до един изграждат връзки към всяко едно важно съдържание, което публикуват.

Всеки. Всеки един. Всички.

Без „ако“, „и“ или „но“. Живеем в свят, ориентиран към резултати, и връзките все още водят до резултати.

Ето защо най-добрите от най-добрите имат повторяеми начини за увеличаване на висококачествените връзки с течение на времето.

Най-простият начин да анализирате последната точка е да се спрете на два основни показателя:

 • Сила на ниво домейн: DR и UR, макар и да не са крайната цел на SEO оптимизацията, могат да ви помогнат да получите бърз ориентир за това дали принадлежите към една и съща група (или не).
 • Сила на ниво страница: Включете се в действителното качество и количество на препращащите домейни към всяка отделна страница, класирана над вас в SERP. („Качество“ се отнася до всичко, което изглежда легитимно и има DR от поне 60).
app engagement - off-page competitivenesapp engagement - off-page competitivenes

В примера по-горе въпросният сайт има работещ диапазон на DR и UR. Той може и трябва да бъде по-добър, но засега е добре спрямо конкуренцията.

Въпреки това качеството и количеството на препращащите домейни – спрямо конкурентите над тях – са много, много ниски.

Това е друга очевидна област, която трябва да се подобри възможно най-скоро!

И това означава, че трябва да запретнете ръкави и да създадете друг работен процес за постоянно генериране на релевантни, висококачествени връзки от реномирани сайтове.

Диагностика и подобряване на ефективността на съдържанието ви

Доброто класиране е отчасти изкуство, отчасти наука.

Да сте 100% оптимизирани в една конкретна област на факторите за класиране е хубаво. Но често това не е толкова добре, колкото да сте оптимизирани на ~80 до 90% във всички основни категории фактори.

Ето защо, ако видите, че дадена страница има проблеми с класирането, задайте си тези пет въпроса възможно най-скоро:

 • Достатъчно добро ли е съдържанието?
 • Добре оптимизирано ли е както за читателите, така и за търсачките?
 • Трябва ли да обхванем статията в дълбочина или да имаме няколко страници, които да работят заедно?
 • Имаме ли вече актуален авторитет по тази тема?
 • Дали сме поне конкурентни на конкуренцията, която вече се класира за тази страница?

Подобен подход на балансирана система от показатели ще ви помогне бързо да откриете очевидни пропуски или слабости.

И ще насочи по-добре времето, вниманието и парите на екипа ви към това, което трябва да се реши незабавно, за да се постигне най-добър и бърз резултат.

Източник

Оцени статията
SEO България